Publiczna Szkoła Podstawowa im. Haliny Mirosławskiej w Grabowie nad Wisłą

Grabów nad Wisłą 57   26-704 Przyłęk

tel./fax 48 677-58-62

pspgrabow@gminaprzylek.pl

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 2369714
  • Do końca roku: 226 dni
  • Do wakacji: 33 dni

EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA - 8.11.2020 r.

8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Święto to zostało zainicjowane w 2007 roku przez Unię Europejską.  Celem jego jest promowanie dobrych nawyków żywieniowych oraz informowanie o konsekwencjach złego odżywiania.

W tym roku szkolnym uczniowie klasy IV solidaryzując się z tym ważnym dniem, przygotowali autorskie posiłki bogate w warzywa i owoce, które powinny być nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. Uczniowie klasy VII w temacie zdrowego odżywiania są niemalże ekspertami, ponieważ przy okazji omawiania układu pokarmowego z biologii poznali składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. białka, tłuszcze i  węglowodany.  Poznali produkty zawierające najwięcej witamin i już wiedzą dlaczego sałatkę warzywną warto przed spożyciem skropić olejem roślinnym.  Niektórzy pokusili się o wykonanie piramidy żywienia w wersji 3D.

O zachowaniu zdrowej diety wzmacniającej odporność powinniśmy pamiętać zwłaszcza teraz w dobie panującego koronawirusa. Żadne leki i suplementy nie zastąpią bowiem  zdrowej diety, ruchu na świeżym powietrzu czy odpowiedniej dawki snu i wypoczynku.

A o to kilka zasad prawidłowego odżywiania:

  1. Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.
  3. Sięgaj po produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  5. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  6. Unikaj cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  7. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
  8. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.