8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Święto to zostało zainicjowane w 2007 roku przez Unię Europejską. Celem jego jest promowanie dobrych nawyków żywieniowych oraz informowanie o konsekwencjach złego odżywiania.
W tym roku szkolnym uczniowie klasy IV solidaryzując się z tym ważnym dniem, przygotowali autorskie posiłki bogate w warzywa i owoce, które powinny być nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. Uczniowie klasy VII w temacie zdrowego odżywiania są niemalże ekspertami, ponieważ przy okazji omawiania układu pokarmowego z biologii poznali składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. białka, tłuszcze i węglowodany. Poznali produkty zawierające najwięcej witamin i już wiedzą dlaczego sałatkę warzywną warto przed spożyciem skropić olejem roślinnym. Niektórzy pokusili się o wykonanie piramidy żywienia w wersji 3D.
O zachowaniu zdrowej diety wzmacniającej odporność powinniśmy pamiętać zwłaszcza teraz w dobie panującego koronawirusa. Żadne leki i suplementy nie zastąpią bowiem zdrowej diety, ruchu na świeżym powietrzu czy odpowiedniej dawki snu i wypoczynku.
A o to kilka zasad prawidłowego odżywiania:
- Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).
- Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.
- Sięgaj po produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
- Unikaj cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
- Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
- Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.