Publiczna Szkoła Podstawowa im. Haliny Mirosławskiej w Grabowie nad Wisłą

Grabów nad Wisłą 57   26-704 Przyłęk

tel./fax 48 677-58-62

pspgrabow@gminaprzylek.pl

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 2349135
  • Do końca roku: 243 dni
  • Do wakacji: 50 dni

WARSZTATY KULINARNE "ODŻYWIANIE DLA MÓZGU" - 27.04.2016 r.

W środę, 27 kwietnia 2016 r. odbyły się warsztaty edukacyjno-kulinarne, w których uczestniczyli uczniowie kl. V i VI naszej szkoły.

W tym właśnie dniu mieliśmy zaszczyt gościć w murach naszej placówki: Panią Lidię Chrząstek - eksperta w dziedzinie odżywiania, Panią Ritę Kutkiewicz - z "Tygodnika Radomskiego" wraz z redaktorem naczelnym tego pisma - Panem Mieczysławem Kacą oraz przedstawicielki z firmy "KROKUS" w Pająkowie, które przywiozły liczne przetwory tej marki wykorzystane później do celów kulinarnych.

Na wstępie p. dyrektor Bożena Potucha przedstawiła zebranym uczniom gości tego wyjątkowego wydarzenia oraz podziękowała za przybycie. Następnie uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną oraz filmy edukacyjne o produkcji ketchupu na szeroką skalę oraz proces wytwarzania tego pysznego dodatku do potraw w przetwórni "KROKUS". Uczestnicy mogli porównać i ocenić, który produkt jest lepszy: zagraniczny, czy nasz krajowy.

Kolejną część spotkania poprowadziła p. Lidia Chrząstek, która przywitała uczniów i omówiła cel tego spotkania. Aby odstresować młodzież przeprowadziła serię ćwiczeń relaksacyjnych. Wyciszeni i uspokojeni uczniowie zostali podzieleni na grupy i zasiedli do stolików. Każda z grup otrzymała inne zadanie do wykonania, mianowicie przygotowanie zdrowego posiłku bogatego w wartości odżywcze. Głownymi składnikami tych potraw były przetwory owocowe i warzywne, które nasza szkoła otrzymała z przetwórni "KROKUS". Pani Lidia Chrząstek wyjaśniła, na czym ma polegać praca i jaki powinien być efekt końcowy. Wszyscy ochoczo zabrali się do działania.

Uczniowie w grupach przygotowali posiłki stanowiące propozycję dziennego jadłospisu, które po wykonaniu spożyli. Uzyskali także wiedzę na temat wartości odżywczych naturalnych, tłoczonych soków, które nie zawierają cukru, wody, konserwantów i delektowali się ich smakiem. 

Dzisiejsze spotkanie było niezwykle cenne, gdyż uczestnicy zdobyli wiedzę na temat zdrowego odżywiania, roli magnezu i innych minerałów, witamin, kwasów omega w dbaniu o prawidłowy rozwój mózgu, dowiedzieli się, jak w prosty sposób przygotować potrawy, dzięki którym dożywią swój mózg.

Dyrektor Publicznej Szkoły Podstawowej im. Haliny Mirosławskiej w Grabowie nad Wisłą składa serdeczne podziękowania wspaniałym gościom za wizytę oraz chęć współpracy z placówką, mając nadzieję na kolejne, równie atrakcyjne spotkania.